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United States General Accounting Office
Washington, DC 20548

December 7, 2001

The Honorable Joseph 1. Lieberman
Chairman

The Honorable Fred Thompson
Ranking Minority Member
Committee on Governmental Affairs
United States Senate

The Honorable Dan Burton
Chairman

The Honorable Henry A. Waxman
Ranking Minority Member
Committee on Government Reform
House of Representatives

Subject: Changed Interpretation of Requirements Related to First Assistants Under the
Federal Vacancies Reform Act of 1998

The Congress passed the Federal Vacancies Reform Act of 1998' (Vacancies Reform
Act) to establish, among other things, new requirements for the temporary filling of
vacant executive agency positions that require presidential appointment and Senate
confirmation (PAS positions). The act provides that only certain classes of individuals
may serve as acting officers’ and that, in the absence of a designation by the President
of another qualified individual, a first assistant of a vacant office shall perform the
functions and duties of the office temporarily.’ This letter is to inform you that the
Department of Justice has recently changed its interpretation of the circumstances
under which a first assistant may serve on an acting basis.

The Vacancies Reform Act provides that when PAS positions covered by the act
become vacant, "the first assistant to the office of such officer shall perform the
functions and duties of the office temporarily in an acting capacity subject to the time
limitations" established under the act.” The act also provides that the first assistant is
not eligible to serve as the acting officer if:

(A)during the 365-day period preceding the date of the death, resignation, or
beginning of inability to serve, such person—

'5U.S.C. §§ 3345 — 3349d.

25 U.S.C. § 3345.

’5U.S.C. § 3345(a)(1)(2) and (3).
{5 U.S.C. § 3345(a)(1).
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() did not serve in the position of first assistant to the office of such
officer; or
(i)  served in the position of first assistant to the office of such officer
for less than 90 days; and
(B)the President submits a nomination of such person to the Senate for
appointment to such office." (5 U.S.C. 3345(b)(1))

Justice's guidance to agencies on this provision of the Vacancies Reform Act, issued in
March 1999, addressed the question of whether a person needed to be in the first
assistant position before the vacancy occurred to qualify to become the acting officer.
This initial guidance said that "while the Vacancies Reform Act does not expressly
address this question, we believe that the better understanding is that you must be the
first assistant when the vacancy occurs in order to be the acting officer by virtue of
being the first assistant." Subsequently, Justice revisited this question and concluded
that someone who becomes the first assistant after a vacancy in a PAS position can
temporarily serve in that position on an acting basis as long as that person is not
nominated for the vacant position. After considering Justice's position, we find it
reasonable and concur with it.

We are informing you of the changed interpretation because, in preparing earlier
reports and correspondence dealing with the Vacancies Reform Act, we used language
similar to that in Justice's previous interpretation indicating that a person needed to be
a first assistant before a vacancy occurred to qualify to serve as acting officer. We now
take the position that a person need not have been in the first assistant position before
the vacancy occurs in order to serve as acting officer, unless that person is also
nominated for the position. The effect of Justice's new interpretation is that heads of
agencies have greater flexibility than under the previous interpretation to designate
individuals to serve on a temporary basis in PAS positions. Agency heads can name an
individual to the first assistant position (if it is not itself a PAS position) after a vacancy
has occurred and that person could then act temporarily in the office up to the time
limits allowed for acting officers under the Vacancies Reform Act as long as the person
is not nominated for the position.

We are sending copies of this letter to the Attorney General and the Counsel to the
President. This letter will also be available on GAO's home page at http:/www.ga0.g0v|
If you have any questions, please contact me or Tom Dowdal, Assistant Director, on
(202)512-6806. V. Bruce Goddard and Michael Volpe also made key contributions to
this letter.

Victor S. Rezendes
Managing Director, Strategic Issues

(450081)
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